Szinyóre 2011.01.18. 12:06

Vargabéles

Hétvégén kis vendégség volt nálunk, amire sushit csináltam...aminek az elkészítési technikájáról majd egyszer szintén beszámolok (csak most időhiánya miatt ezt nem teszem), és desszertnek, meg valami magyaros, és laktatót akartunk, ha netán valaki nem annyira rajongana a japán specialitásért akkor is legyen mivel jól laknia - így a vargabélest választottuk. Ez hálás kis édesség: nagyon finom, egyszerű, gyorsan összerakható, és viszonylag olcsó is, ha a hozzávalókat nézzük...

Hozzávalók:

  • 30 dkg cérnametélt (házi jellegű, 8 tojásos)
  • 50-60 dkg tehéntúró
  • 5 db tojás
  • 5 dkg mazsola
  • 1 cs előhűtött réteslap
  • 3 db citrom reszelt héja
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 15 dkg porcukor
  • 5 dl tejföl
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl olaj

Elkészítés 

  1. A tésztát enyhén sós vízben, amibe 1 ek olajat is öntünk, maximum két perc alatt kifőzzük, leszűrjük, a vajjal elkeverjük. Vigyázzunk a tészta nehogy nagyon megpuhuljon – szóval szinte csak leforrázzuk, és kb egy perc után ki is vesszük, leszűrjük, és rögtön hideg vizet folyatunk rá!
  2. A túrót villával összetörjük.
  3. A tojásokat kettéválasztjuk.
  4. A tojássárgát a cukorral kikeverjük, beleszórjuk a citrom reszelt héját, a vaníliás cukrot, valamint a mazsolát, összekeverjük a túróval és a tejföllel.
  5. A langyosra hűlt tésztát apránként belekeverjük a túrós masszába.
  6. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, óvatosan elvegyítjük a túrós keverékkel.
  7. A tepsit kikenjük olajjal, kibéleljük egy réteslappal, amit megkenünk olajjal és ráborítjuk a következő réteslapot, amit ismét megkenünk  olajjal, majd még egy réteslap következik – én 4 réteslapot tettem alulra és felülre.
  8. Ezt követően rásimítjuk a túrós masszával elkevert tésztát, amit beborítunk a maradék réteslapokkal, úgy hogy a réteslapok tetejét egyenként beolajozzuk.
  9. A legfelső lapot a maradék olajjal megkenjük.
  10. Előmelegített sütőben 180 C°-on kb 40 perc alatt szép pirosra sütjük, ha a teteje nagyon pirulna lazán beborítjuk zsírpapírral.

Egy hasznos infó, amit én bárhogy is kerestem nem találtam sehol: ha előre össze akarjuk rakni a sütit, és nem utolsó pillanatban, amikor a vendégek már-már megérkeznek - ne aggódjunk, nyugodtan állítsuk össze, és pár órát hagyjuk nyugodtan állni, semmi baja nem lesz, nem ázik el a réteslap, vagy semmi ilyesmi - és a sütőbe meg a tálalás előtt kb. 1,5 órával tegyük be, így mire esszük pont finom langyos lesz!

Az eredmény, ha betartjuk a hozzávalók arányát, akkor egy gyönyörűen kockákra vágható és tálalható álamfinom vargabéles, amit tejfölös, vaniliáscukros porcukorral még langyosan ajánlott tálalni (de a maradék újramelegítve is nagyon finom) J

Egy kis extra, ha hideg vaníliafagyit kínálunk mellé, ami szintén remekül passzol – bár én talán mégis a klasszikus verzióra szavazok a tejföllel!

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetgirls.blog.hu/api/trackback/id/tr322592607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabka 2011.01.26. 09:16:03

Vargabéles RULEZ, és hál istennek kaptunk útravalót ami reggelire :) el is pörgött.....Köszönjük UI.: A Sushi is remek volt (tunafish for all Japanese)

Defni 2011.02.07. 13:10:44

én is megcsin áltam, és nagyon fini lett
süti beállítások módosítása