Tavaly ilyenkor Thaiföldön süttettük a hasunkat…de jó is volt!Idén sajnos ez kimarad a télből, pedig olyan jó lenne megint elutazni valami egzotikus meleg helyre! Na, de sebaj, úgy döntöttünk, ha mi idén nem is megyünk, akkor legalább egy kis hangulatot ide csempészünk péntek estére – és egy jót nosztalgiázunk a drága férjemmel…A hangulat megteremtésének a lényege természetesen egy igazán speciális gasztronómiai fogás volt, a kedvenc thai ételem, a PAD THAI KOONG (PAD THAI PRAWN), amit tavaly szinte minden este kirendeltem a 2 hetes kint tartózkodásunk során, és azt kell mondjam sosem untam meg…

A pad thai koong nem más, mint a thai sült risztészta királyrákkal, és rengeteg finom friss zöldséggel!

Hozzávalók (4-6 személyre)


2-3 ek halszósz (oyster szósz)

2-3 ek tamarind paszta ½ dl vízben feloldva

2 ek barna cukor

összetört chili ízlés szerint

és a tuti Culinarisban kapható PAD THAI szósz (New Home Gourmet)


1 csomag (400g) rizstészta (az a fajta, ami küllemre leginkább a magyar mákos tésztára hasonlít)

25-30 db közepes méretű királyrák


4 gerezd fokhagyma

4 db újhagyma

30 dkg tofu (kemény fajta)

2 marék babcsíra

4 tojás

4 db répa

friss gyömbér

4 db friss paradicsom

1 kis zacskó sózatlan pirított földimogyoró

 

olaj
1 csokor koriander

2 db lime

szárított chili



A recept legnehezebb része az időzítés. Ezért kifejezettem ajánlom, még a leggyakorlottabb háziasszonyoknak is, hogy minden hozzávalót készítsenek el előre, mindent vagdossanak fel, és ezt a receptet valóban főzzék úgy, mint a tv-ben a szakácsok, hogy cuki kis edénykékben minden ott van felvagdosva mellettük – különben vagy túlfő a tészta, vagy túlsülnek a zöldségek, vagy odaég a rák! Szóval ezt a tanácsot mindenkinek ajánlom, hogy fogadja meg.

1.       1. Először is tehát aprítsunk!

-          vágjuk fel a répát hajszálvékonyan – lehet használni hozzá a krumpli hámozót is, és azzal szelni vékony kis szeleteket

-          a paradicsomokat kockázzuk

-          a mogyorót daráljuk durvára

-          a gyömbért pucoljuk meg, és a felét reszeljük le, a másik felét pedig kockázzuk apróra

-          a koriandert aprítsuk fel (mintha petrezselymet vágnánk)

-          fokhagymákat is pucoljuk meg, készítsük elő

-          újhagymát vágjuk laskára

-          tofut kockázzuk fel

2.  2. Készítsünk a tojásokból jól megsütött rántottát, amit utána villával tördeljünk jó morzsalékosra. Ezt egyelőre tegyük félre.

3.      3. Eközben forraljunk vizet a tésztához, majd ha forr dobjuk bele. Vigyázzunk, nem kell sokáig főzni, nagyon hamar elkészül. Sok helyen olvashatjuk, hogy szinte nem is kell főzni, hanem csak leforrázni és az is elég – nos én azt tapasztaltam, hogy a pad thaihoz szükséges „mákos tészta” vastagságú tésztának azért kell egy kis idő a forrásban lévő vízben, kb. úgy 4-5 percig főztem (de kóstoljuk meg bátran…).

4.       4. Amíg a tészta fő elkezdhetjük a zöldségeket és tulajdonképpen egyben a szósz elkészítését is. Ezt ajánlatos wokban készíteni, de akinek nincs ilyenje az se keseredjen el, meg lehet csinálni egy jó nagy teflon edényben is! Először kis olajon átpörgetjük a répát, majd rádobjuk a lereszelt gyömbér felét, rányomunk 2 db fokhagymát, beletesszük a kockázott gyömbért is, majd beledobjuk a paradicsomkockákat, a tofut. Erre aztán apránként teszünk a szószokból: jöhet a halszósz, a tamarind, és a pad thai szósz is. Majd ízlés szerint a chili, egy kis barnacukor és egy fél lime leve.

Ennek az egésznek nem kell sok idő, és szerintem mire mindent belerakunk addigra biztosan meg is fő a tészta, szóval húzzuk le a tűzről a zöldséges szószt, és szűrjük le a tésztánkat.

5.       5. Ez után beleöntjük a zöldségek közé a tésztát, és ráöntjük a szétmorzsolt rántottát, az újhagyma, és a babcsíra egy részét – végül pedig szórunk rá a darált mogyoróból. Így az egészet átpörgetjük, és kicsit megpirítjuk, közben pedig a friss koriandert is rászórjuk. Ha száraznak találjuk, akkor bátran tegyünk még rá a szószokból – nem lehet hibázni velük!

6.        6. Miközben pirul a tésztánk már elkezdhetjük sütni a rákokat, ami alá kis vajat teszünk, fokhagymát nyomunk rá, egy kis friss gyömbért, chilit. Nem kell neki sok idő, vigyázni kell, mert ha sokáig sütjük gumi állagú, rágós rákocskákat kapunk! A lényeg hogy szép rózsaszínek legyenek.

Tálalás előtt , már a tányérokon az egyes adagokat megszórjuk újhagymával, pirított földimogyoróval, apróra vágott korianderrel, a babcsírával és a tányérra helyezünk 1 gerezd lime-ot is.

Az asztalra pedig kitesszük a barnacukrot,, chilit, összetört mogyoró, és a lime-ot - így mindenki tehet még az adagjára az ízlése szerint ezekből.

Az étel igazi thai hangulatot teremt…különösen, ha például, mint ahogy mi is a földön félig ülve/félig fekve egy alacsony asztalról fogyasztjuk, természetesen pálcikával és mellé kellemes zenét hallgatunk, és gyújtunk pár gyertyát! Ez az ülés/evés mód először talán furcsának tűnhet, de biztosan állíthatom, annál nincs is jobb, mint egy ilyen remek lakoma után, anélkül hogy fel kellene állnunk, hátra dőlni és kinyújtózva hallgatni a tenger morajlását (ezt sajnos jelen esetben csak egy kis net rádió segítségével tehettük meg, de a feeling azért így is nagyon átjött)!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetgirls.blog.hu/api/trackback/id/tr212639694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása