Jó rég nem írtam már, röstellem is magam miatta, de szerencsére Eszter addig is tartotta a frontot és jobbnál jobb recepteket osztott meg Veletek.

Legtöbbet már volt szerencsém kóstolni, így feltétlen ajánlom, hogy kipróbáljátok. A fondűhöz nekem is nagyon megjött a kedvem, ahogy elolvastam a szósz recepteket, úgyhogy valamelyik napra azt hiszem meglepem magunkat egy fondű vacsival :)

 

Múlt vasárnap azon ritka pillanatok egyike volt, amikor nem volt semmi dolgunk, programunk, csak otthon voltunk kettesben. Ennek örömére, elmentünk vásárolni - eredetileg porszívó zsákot akartunk felkutatni, de közben betévedtünk a Corába is, így hirtelen kitaláltuk az aznapi menüt, és be is vásároltunk hozzá. Ez pedig a jó öreg hamburger! Most azt gondoljátok, hogy mi sem egyszerűbb ennél, mit kell ezen részletezni, de higgyétek el, mint sok esetben ennél is igaz, hogy a legalapvetőbb fogást is fel lehet turbózni néhány aprósággal. És mi azt hiszem nyugodtan mondhatom, számos otthoni hamburger sütés után, elég szakavatottak lettünk ebben a témában.

Tehát két főre a hozzávalók (már ha nagyon éhesek vagytok. Egyébként 4 adag kijön belőle):

fél kiló darált marhahús (ha nincs, jó a sertés is, mi például most abból csináltuk, de marhából lesz igazán finom, szaftos a hús)

egy fej hagyma

3 gerezd foghagyma

1 tojás

1-2 ek zsemlemorzsa

só, bors

rozmaring

buci zsemle

barbeque szósz, chili szósz

ketchup, mustár, majonéz

paradicsom, saláta, uborka

sült krumpli (elengedhetetlen a hamburger mellé)

olaj

 

A darált húst összedolgozzuk a tojással, fél hagymával, foghagymával, sóval, borssal, rozmaringgal (ez nagyon finom, extra ízt ad neki, feltétlen ajánlom), zsemlemorzsával. Hagyjuk állni legalább fél órát, hogy összeérjenek az ízek, és jó nagy gombócot formálva (ekkora adagból négy jön ki) lapos serpenyőbe, nagyon pici olajon süssük (tényleg elég két-három csepp, ha jó a serpenyő). Közben nyomkodjuk meg néha, hogy lapos korongot formázzon és közben engedjen kicsit a levéből, hogy az olajjal keveredve azon piruljon meg. Még az első percekben kenjük meg vékonyan az egyik oldalát barbeque szósszal, a másikat pedig chili szósszal (már aki bírja az erőset) és így süssük át teljesn. Ettől még pikánsabb íze lesz.

Ha kész a hús, a hagyma másik felét szeleteljük fel vékony félkörökre/körökre, és futtassuk meg kicsit a serpenyőben, hogy egy kis pírt kapjanak.

A zsemle ízlés kérdése, bármilyen megfelel, de mi a buci zsemlét preferáljuk (ami hasonló, mint a molnárka, kicsit édeskés íze van, és elég méretes, így a 25 dkg-s húsgombóc bőven elkél bele). Kenjük meg mindkét oldalát ketchuppal, mustárral, majonézzel, helyezzük bele a húspogácsákat, salátalevelet, uborka szeleteket, paradicsomot és a pirított hagymát, majd helyezzük rá a tetejét és nyomkodjuk finoman össze, hogy biztosan beférjen a szánkba egyben :) hiszen akkor igazán jó, ha egy falatban mindenből van egy kicsi.

Közben a sült krumplit értelemszerűen kisütjük, és együtt, melegen tálaljuk.

Hát az ameriakaik mégsem olyan hülyék, mint sokan mondják.. ezt az ételt például elég jól kitalálták! :)

Jó étvágyat hozzá...már ha nem fogyóztok ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetgirls.blog.hu/api/trackback/id/tr172662388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása