Pénteken vendégül láttuk a barátainkat, és a már sok ideje beígért kagylót tálaltuk.

Ez Ati specialitása, nagyon finom, és egyszerűen elkészíthető. Persze nagyon fontos az alapanyag, főleg egy ilyen kényes fogás esetén. A feketekagylót frissen kell venni (nem fagyasztottat),  megbízható helyen. Én a Metro-t választottam, mert gyönyörű hal és tenger gyümölcsei kínálata van és lehet lédig is kapni (Egyébként ha nincs a közelben Metro, a Cora is megfelel erre a célra) Itt vettem meg a másik fogáshoz, a spenótos-rikottás-rákos tésztához való garnéla rákot is. Bár azt nyugodtan lehetett volna fagyasztott koktél rákból készíteni, és megkíméltem volna magam a garnéla pucolásától. Na de sebaj.

Fekete kagyló fehérboros szószban

Hozzávalók:

1 kiló fekete kagyló (kb. 3-4 főre elég, kivéve ha valaki annyit eszik, mint Lipi, mert akkor egy főre is épp hogy elég:))

2-3 fej hagyma

5-6 gerezd foghagyma

2 dl száraz fehér bor

bors, só

olaj

petrezselyem

 

Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, foghagymát. Fűszerezzük, felöntjük egy deci vízzel, és körülbelül 10 percig főzzük, majd beleöntjük a bort és addig hagyjuk rotyogni, míg az alkohol elillan (amennyiben sűrűbb szaftot szeretnénk, itt tehetünk bele egy deci főzőtejszínt, mely egy kicsit lágyítja az ízeket, és a bor kevésbé lesz domináns). Miközben rotyog, tegyük bele az apróra vágott petrezselymet, majd ezután beledobjuk a kagylókat (melyet előtt nem mosunk meg, csak a kilógó alga és moszat darabokat kell eltávolítani róla!) és fedő alatt további 10 perc alatt készre főzzük. Ha már szinte mindegyik kagyló szétnyílt, akkor van kész.

Azonnal tálaljuk, friss baguettel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Feketekagyló paradicsomos szószban

Hozzávalók és elkészítés ugyanaz mint a fehérboros esetében, de itt a bor helyett fél liter paradicsomszósz kerül bele, melyet sűrűre főzünk. A petrezselyem helyett bazsalikommal ízesítjük.

A vége ugyanaz, kagyló majszolás és óriás tunkoklás a szószból friss baguettel.

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetgirls.blog.hu/api/trackback/id/tr852677309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása