Hétvégén brassói aprópecsenyét főztem. Tudom, hogy ez egy egyszerű étel, és biztos sokan nagyon jól el tudják készíteni, de annak aki mégsem, vagy aki már csak régen csinálta, annak úgy gondoltam most mégis leírom ide ezt a receptet.

Nem nagy talány ez a fogás, tulajdonképpen hús krumplival….de azért mégsem ennyire egyszerű. Először is el kell dönteni, hogy sertésből vagy pulykából csináljuk. Én a pulykát jobban szeretem brassóinak, de a férjem rábeszélésének engedve, és a kedvében járva sertés combból csináltam, és nagyon finom lett.

Hozzávalók 4 főre:

1,5 kg sertés comb / vagy pulyka mell

2 kg krumpli

2 fej fokhagyma

4 fej vöröshagyma

1 paradicsom

1 paprika

olaj

só, bors, piros paprika

 

Először felaprítjuk és megtisztítjuk a húst. Felvágjuk a hagymákat apróra, ezt megpirítjuk, majd rádobjuk a husit, amit sózunk, borsozunk, nyomunk rá min. 4-5 gerezd fokhagymát és ezt is megpirítjuk.  Ha ezzel meg vagyunk, esetleg tehetünk rá egy kis piros paprikát, persze csak keveset, hiszen nem pörköltet főzünk, de ettől nagyon szép színe lesz. Én általában csípős pirospaprikát használok, mivel mi nagyon kedveljük a csípős ételeket, de persze ezt döntse el mindenki igényei szerint. Öntsük rá a húsra egy kevés vizet, annyit kb. hogy azért kilógjon a husi belőle, de legyen bőven szaftnak való…és ne aggódjunk, a hagyma majd megteszi a hatását, és szép sűrű szaftot kapunk majd a végén. Ezt így főzzük kb. 1 órát, ha sertésről van szó, ha pulykáról, akkor persze kevesebb idő is elég. Persze néha nézzünk rá, nehogy odakapjon, illetve kóstoljuk is meg, és szükség szerint nyomjunk még bele fokhagymát, sózzuk, borsozzuk.

Ez alatt el kell készíteni a krumplit. Ezt hámozzuk meg, majd rövid időre már felkockázva (kb. akkora kockákra mint a hús) tegyük fel főni. Nem kell sok idő neki, nem főtt krumplit akarunk készíteni, csak annyi kell, hogy picit megadja magát a krumpli, hogy amikor majd a forró olajban kisütjük, akkor ne maradjon nyers a közepe, hanem finom puha legyen belül és ropogós kívül. Szóval forrás után max. 10 percet főzzük. Ez után leszűrjük, megtörölgetjük, és forró olajban kisütögetjük – ez elég hosszadalmas rész, de megéri! A kész krumplikat külön tegyük egyelőre, ne rögtön a husi mellé, mert akkor a szafttól megpuhulnak.  

Ha kész a hús, és az összes krumplit kisütöttük, akkor keverjük össze az egészet, közvetlenül a tálalás előtt. Így finom ropogós krumplikat kapunk, és ugyanakkor pedig egy kellőképpen szaftos húst.

Mellé a legjobb a kovászos uborka, esetleg ecetes almapaprika.

Ma jönnek át barátnők vacsorára, szóval nekik kell készítenem majd valami finomat! Egy biztos, a desszert, azt már tegnap megcsináltam, méghozzá egy nagyon finom túrótortát, már-már sajttortát. De ezt majd a többi finomsággal együtt osztom meg Veletek holnap!

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetgirls.blog.hu/api/trackback/id/tr182679475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Defni 2011.02.23. 13:21:58

ez szerintem akkora mennyiség, jhogy akár engem is meghívhattál volna!(A vőm igaz örömére)
süti beállítások módosítása