Sajnálom, hogy nem sok hasznát vettétek a blognak a húsvéti készülődéshez, de be kell valljam én idén nem is készítettem a húsvéti menühöz semmi finomságot. De majd Ágica bepótolja ezt a vonalat, hiszen ő sütött kalácsot, és sonkát is főzött.

De azért nehogy azt gondoljátok, hogy az egész 7végét megúsztam főzés nélkül. Pénteken ugyanis Máté hatalmas kert partyt tartott, ahol a vendégek száma talán elérte a 60 főt is. És ezen a bulin, ahogy az már a meghívóban is szerepelt a finomságokért a Gourmet girls felelt. Részben grillezés volt, de mivel kész anyagi csőd lenne 60 embert grill húsokkal jóllakatni, ezért a másik fogás a sokak által bizonyára ismert és kedvelt tökipompos, más fesztiválokon langalló néven ismert kemencés kenyér lángos volt. A receptet Lacitól kaptuk, és bizony be kell lássuk, hogy nagyon jó kis recept, hiszen az eredmény hibátlan kemencés lángos, amit akármelyik borfesztiválon megirigyelhetnének! Az elkészítés nem bonyolult,sőt…persze ha az ember 60 főre csinálja, akkor azért 8-10 tepsi után eléggé kimerül tőle :)

 

Hozzávalók 1,5 gáztepsihez – kb. 15 szelet lesz belőle:

0,7kg liszt

1 élesztő (lehetőleg nem por)

kis olaj

cukor

1 liter tej

1 csomag kockázott bacon (a legjobb a Tescos bacon kb 0,7kg – ne ijedjetek meg, ha a csomagolás alapján túl zsírosnak látjátok, megsülve tényleg nagyon profi hozzá)

1 nagy pohár tejföl

vöröshagyma

fokhagyma

sok reszelt sajt – trappista

 

Tészta (igazából olyan mint a pizza tészta) elkészítése:

 

Az élesztőt kevés langyos tejjel és 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk.  A tejet elég megmikrózni hozzá, és vigyázzuk, nehogy túlforró legyen, mert az megöli az élesztőt, épp finom langyos legyen, az a jó.

Ebbe belemorzsoljuk az élesztőt, és adunk neki egy kis időd.

 

A lisztet egy nagy műanyag tálban (ha van akkor kelesztő tálba) keverjük össze a felfuttatott élesztővel adjunk hozzá egy kevés olajat és tejjel addig gyúrjuk össze míg a kezünkről lepereg a tészta. Ne felejtsük el megsózni! Rakjunk bele kb. 1 evőkanál sót.

 

Ez után hagyjuk megkelni a tésztát (tegyük langyos helyre) – kb 1órára, de ha kicsit több az sem baj.

 

Ha megkelt a tészta…..

Gáz tepsit kenjük ki vajjal, terítsük szét benne a tésztát. Mi Ágicával úgy vettük észre, hogy a fent megadott adag, kb. 1,5 gáztepsire elég. Tehát ha duplázunk, akkor 3 tepsit kapunk. Ezt azért fontos szerintem figyelembe venni, mert senki nem szereti, ha túl vastag lesz a tészta. Amikor beleterítjük a tespibe a tésztát bátran nyomogassuk szét a kezünkkel egészen a szélekig, és ne felejtsük el azt, hogy ez sütés közben is megemelkedik még.  Kenjük be fokhagymás tejföllel, szeletelt vöröshagymával gazdagon szórjuk be, tegyük rá a bacont.

Ez után 200-220 fokos sütőben sütjük kb. 15-20 percig (tűpróbával ellenőrizhetjük a tésztát), majd kivesszük, és rászórjuk a reszelt sajtot jó gazdagon, és azzal együtt még további kb. 10 percig sütjük, amíg szép ropogós nem lesz.

Csinálhatunk vegetáriánus verziót is, az is nagyon finom, egyszerűen csak hagyjuk ki a bacont, de az eljárás ugyanaz. Ehhez még annyit tanácsolnék, hogy kicsit extrában is sózzátok meg ez esetben a tésztát, mivel itt hiányozni fog a bacon adta sósság!

A tálalásnál a legegyszerűbb, ha az egész megsült tésztát vágódeszkára átcsúsztatjuk, azon szeleteljük és tálaljuk. Kínáljunk mellé extra fokhagymás tejfölt, vagy fokhagymás olajat, illetve annak, aki szereti egy kis apróra vágott kaprot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A buli nagyon jól sikerült, és Ágicával el is határoztuk, hogy ha valaki kéri, akkor szívesen segítünk bárkinek a nagyobb bulik, rendezvények menüjének összeállításában, és elkészítésében, így legalább nem a házigazda tölti az estét a konyhában, hanem ő élvezheti a vendégek társaságát, miközben a Gourmet girls szervírozza a finom vacsit! Természetesen ez úgy is megoldható, hogy előző nap előkészítünk mindent és utána másnap már a házigazda dolga csak a tálalás.

 

Szóval ha bárki szívesen élne a lehetőséggel az szóljon :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetgirls.blog.hu/api/trackback/id/tr692856660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyöngyi5 2019.08.17. 15:04:11

1 liter tej???
Nem inkább
1 deciliter????
süti beállítások módosítása