Akkor most megosztom Veletek az ígért recepteket, amiket tegnap főztem estére a lányoknak. Nagyon fincsi, és könnyű ételeket csináltam, de azért 3 fogás az csak 3 fogás, szóval eléggé dugig voltunk a végére – de mindenkinek nagyon ízlett minden. Persze mindenből úgy csináltam, és készítettem elő, hogy ma este, amikor az én kis szerelmem hazajön végre az üzleti útjáról, akkor Őt is ezzel a fenséges vacsorával várhassam. Az előételt és a desszertet Gyöngyitől, anyósomtól tanultam (bár a forró málna öntet szintén saját fejlesztés) – ez pedig mondhatjuk, hogy a biztos siker záloga! A főétel pedig egy rögtönzött találmányom.

Na szóval a menü a következő volt:

-          currys kókusztejes ananászos ráksaláta

-          spenótos, baconos palacsinta 3 sajttal sütve

-          túrótorta forró málna öntettel, és piros gyümölcsökkel

Az elkészítés pedig a következőképpen nézett ki:

CURRYS KÓKUSZTEJES ANANÁSZOS RÁKSALÁTA

Ez egy igazán üdítő saláta, amelynek az összetevők miatt van egy kellemes egzotikus beütése az indiai curry miatt. Enyhén csípős, ugyanakkor édeskés a gyümölcs miatt, és nagyon finom krémes a kókusztejnek köszönhetően.

Hozzávalók:

-          vegyes saláta mix

-          pár darab garnéla rák

-          koktélparadicsom

-          1 friss ananász

-          szár zeller

-          natúr joghurt

-          kókusztej

-          fokhagyma

-          gyömbér

-          citrom

-          vörös curry, kurkuma

A rákokat süssük meg: kevés vajra dobjuk rá a rákokat, erre nyomjunk kis fokhagymát, esetleg chilit.  A salátát öntsük egy nagyobb tálba, ahol majd összekeverjük az egészet, erre dobjuk rá a megpucolt és felkockázott ananász darabokat, a kis karikákra vágott szár zellert (3-4 szál), és pár szem félbevágott koktélparadicsomot (6-7 szem). Ha kisült a rák, és kicsit ki is hűlt, akkor tegyük azt is a salira. Nem baj, ha egy kicsit a vajból is rácsepegtetünk, amiben a rákunk sült, ez finom ízt ad majd neki.  Közben keverjük össze a mártást: natúr joghurt, ebbe beleteszünk egy kis doboz kókusztejet, belereszelünk egy kisebb gyömbért, 2-3 gerezd fokhagymát, 1 púpos kiskanál vörös curryt, 2-3 kanál cukrot  teszünk bele (itt lehet eltérni, és persze diétásan csinálva nyírfacukrot, édesítőt használni), és bele nyomunk egy fél citrom levét. Ha van kurkumánk, akkor tegyünk bele azt is, ez nagyon szépen megszínesíti majd az egészet.  Az  öntetet nem sokkal tálalás előtt keverjük össze a salátával, nehogy összeessen mire oda kerül a sor, hogy megesszük.

Én ezt kis üvegpoharakba tálaltam, és nagyon mutatós volt benne. De ha van talpas, nagyobb szájú poharunk, akkor tehetjük abba is, így a látvány gyönyörű és nagyon extra lesz, az íze pedig magáért beszél!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SPENÓTOS BACONOS PALACSINTA 3 SAJTTAL SÜTVE

Egyszer egy ehhez hasonlót ettünk Pityóval a Comói-tónál, ahol az első házassági évfordulónkon voltunk. Persze ez leginkább csak távoli hasonlóság…de egyszer majd elkészítem az ott evett eredeti receptet is, és majd beszámolok arról is.

Hozzávalók:

-          1/2 kg friss spenót

-          bacon

-          mozzarella, parmezán, trappista/gauda

-          tejszín

-          fokhagyma

-          tej, liszt

-          tojás

Először is megsütjük a palacsintákat. Ehhez bekeverjük a palacsinta tésztát (liszt, tojás, szódavíz, tej, pici olaj, só), ezt kicsit hagyjuk állni. Ez alatt megtisztíthatjuk a spenótot – ez eléggé utálatos munka, lemosni, a szárakat letördelni…de megéri, és ehhez az ételhez nem kell olyan sok, fél kg bőven elég. Ez után nekiállunk a palacsinta sütésnek – nem kell sok darab, kb úgy számolhatunk, hogy fejenként 2darab elég, esetleg a nagy étkűeknek 3 darab, de az már tényleg húzós….

A megtiszított spenótot 4-5 gerezd fokhagymával, sóval, borssal megpároljuk, amíg meg nem fonnyad, és tökéletes állagú nem lesz. Ehhez esetleg egy kevés főzőtejszínt adhatunk.

A bacont kis kockákra aprítjuk, és kisütjük jó ropogósra.

Csinálunk egy besamelt (vajon, olajon lisztet pirítunk, majd felöntjük tejjel – lsd lasagne receptem), ebbe beletesszük a főzőtejszín megmaradó részét is, és belereszelünk a sajtokból. Mindegyik sajtból tegyünk bele, hiszen mindegyiknek meg van a maga szerepe: a parmezántól olaszos, pikáns íze lesz, a mozzarellától jó nyúlós lesz, a trappista/gauda meg szépen sűríti és ízesíti. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Most már nincs más hátra mint összeállítani a palacsintákat. Először megkenjük besamellel, majd szórunk rá mindhárom sajtból, teszünk rá a spenótónt, bacont szép egyenletesen. Majd összehajtjuk háromszög alakra, és tepsibe/tűzálló tálba helyezzük. Öntünk még egy kis besamellt a tetejére, megszórjuk reszelt sajjtal, és mehet a sütőbe. Itt a legmagasabb hőfokot állítsuk be, és rápirítós funkciót válasszuk, hiszen éppen csak annyi idő kell neki, hogy a sajt megpiruljon, és finom ropogós legyen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TÚRÓTORTA FORRÓ MÁLNA ÖNTETTEL ÉS PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL

Ez egy igazán finom, könnyű sütemény. Gyorsan elkészíthető – egy dolgot kell viszont szem előtt tartani, célszerű már előző nap megcsinálni, hogy jól kihűljön, és összeálljon. A tetejére lehet tenni persze a klasszikus tortazselével kiöntött piros gyümölcsöket is, de szerintem ez a forró málna öntet és mellé a gyümölcsök nyerő és nagyon modern és exkluzív J

Hozzávalók:

-          liszt

-          cukor, vaníliás cukor

-          1 db főzős vanília puding

-          1 camping sajtkrém

-          50 dkg túró

-          20 dkg vaj

-          2-3 citrom

-          3 tojás

-          1 csom. sütőpor

-          fél liter tej

Elkészítés:

Tészta: 8 evőkanál liszt, 5 evőkanál cukor, 6 dkg vaj, 1 csomag sütőpor, 7 kanál tej

Ezt összegyúrjuk, szükség esetén még tehetünk bele lisztet, tejet – ahogy az állaga kívánja. Lényeg hogy jól nyújtható legyen. Ezt kicsit kinyújtjuk, majd beletesszük a kivajazott tortaformába, és szétnyomkodjuk egyenletesen az aljára.

 

Krém: 50 dkg túró, 15 dkg olvasztott vaj, 20 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 2 citrom reszelt héja, 1 camping tömlős sajtkrém, 1 csomag vaníliás puding (főzős fajta), fél liter tej, 3 tojás (fehérjéket külön habnak felverni, és a végén betenni)

Az egész krémet habverővel összekeverjük, a tojásfehérjéket viszont csak a végén kanállal forgassuk bele, hogy ne törjön meg. Ezt bele öntjük a formába. Ne ijedjünk meg, hogy egy teljesen folyékony krémünk van, ez majd a sütőben, és a hűtőben teljesen megszilárdul majd.

 

Sütőbe tesszük, ahol 50-60 perc alatt 180 fokon megsütjük. A sütési folyamat végén esetleg tehetünk alufóliát a tetejére, hogy nehogy nagyon megbarnuljon. Ne ijedjünk meg, ha remegős, amikor kivesszük, majd másnapra teljesen megszilárdul. Ha kihűlt tegyük hűtőbe, és ott hagyjuk összeállni min. 1 éjszakát.

 

Málna öntet: friss, vagy fagyasztott málnából is készíthetjük. A málnát tegyük egy kis lábosba, forraljuk fel, tegyünk bele pár kanál lekvárt (lehet az eper is, mindegy, de ezzel javítjuk az állagát, és kicsit édesebbé is tesszük). Majd ha már kezd szétmenni a málna, akkor botmixerrel átturmixoljuk az egészet. Ez után kislyukú szűrön leszűrjük, hogy a málna magok eltűnjenek belőle. Majd újra felforraljuk a már leszűrt öntetet, és teszünk bele egy kanál vajat, amitől sűrűbb és krémesebb lesz.

Tálalás: vágjunk egy szelet tortát, mellé helyezzük el a gyümölcsöket, szórjuk meg porcukorral a tortát. Ez után locsoljuk meg a tetejét a málna öntettel, hagyjuk hogy szépen végigcsurogjon a forró piros szósz a hideg hófehér tortaszelet oldalán. A tetejére pedig tehetünk egy-két menta levelet, így teljes lesz a színbeli és ízbeli összhatás is! Ez fantasztikus kompozíció, szerintem mindenki oda lesz érte!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetgirls.blog.hu/api/trackback/id/tr792683278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aditi 2011.03.04. 00:04:55

Eszterkém el vagyok gyönyörödve
süti beállítások módosítása