Szinyóre 2010.12.16. 11:18

Szombaton meg volt a szokásos éves karácsonyi vacsi a barátokkal, amit idén Ágicáék új házában tartottunk! Ezek a vacsorák piknik alapon működnek, a lényeg, hogy a legtöbb lány süt-főz valamit, amit előre megbeszélünk és felosztunk, hogy senkinek ne legyen akkora a meló - mert azért 30 főre főzni nem kis munka, és nem kis anyagi megterhelés...

Az én részem idén is, mint ahogy azt korábban már írtam, a már évek óta a nagysikerű májpástátom volt lilahagyma lekvárral, és emellé még csináltam gesztenyeroládot is a Nagyi klasszikus receptje alapján.

Ezek a receptek mind nagyon egyszerűek és mindig nagyon népszerűek, szóval ajánlom mindenkinek - különösen így karácsonykor, ha valami ünnepi újdonsággal akarjuk meglepni a családot, barátokat!

Májpástétom

70 dkg máj (ez lehet csirke, vagy bármi más - kinek ahogy a pénztárcája engedi...de egy a lényeg, nem ezen múlik a siker)

50 dkg sertés hús

4-5 sárgarépa

2-3 fehérrépa

1/4 zeller

2 fej hagyma

Felaprítjuk a hagymát, megpirítjuk rádobjuk a feldarabolt sertéshúst, és csinálunk egy pörkölt alapot ebből: sóval, borssal, pirospaprikával. Kicsit összerottyanjuk és már dobjuk is bele a felkarikázott répákat és zeller darabokat. Ezt főzzük-főzzük és főzzük egészen addig amíg szét nem esik a hús és a zöldségek, persze szükséges mennyiségű vizet mindig öntünk alá, nehogy leégjen. Ha már minden puha és omlós, akkor rádobjuk a májat. Ezzel is főzzük, de ekkor már nem kell olyan sokáig, csak amíg a máj el nem készül...közben sózzuk és borsozzuk. Amikor elkészült fogjuk a botmixerünket és leturmixoljuk az egészet, belekeverünk egy kocka RAMAT, mustárt izlés szerint, plusz még sót és borsot. Ha tökéletes az ízesítés akkor beletesszük az egészet vagy egy őzgerinc vagy egy kenyérsütő formába, és a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt átteszük a mélyhűtőbe egy órára, majd kivesszük és forró vízbe mártjuk, hogy szépen kieesen a formából a pástétom, és így tálcára helyezve tálaljuk.

Ezt a receptet Anyutól tanultam, de ahogy ő mondta a kóstoló után amit vittem neki a szombati adagból: "a tanítvány túlszárnyalta mesterét" :) - igazából utána kielemeztük a dolgokat, és rájöttünk, hogy a lényeg a zöldégekben rejlik - ugyanis ezt Anyu mostanában ki szokta hagyni, de nem szabad!!!!Ettől lesz olyan finom, kicsit édeskés beütése a pástétomnak!!!Szóval ezt a részét ajánlatos betartani a receptnek.

Hagymalekvár

4 kg lilahagyma

1 vörösbor

cukor, méz, só, bors, szójaszósz

Először is meg kell pucolnunk a hagymát, ami rettenetes meló: nem elég hogy végig kell bőgni az egészet, mert semmiféle taktika nem használ már amikről hallani lehet ilyen mennyiségű hagyma pucolása közben, de még tiszta lila is lesz a kezünk!Drága férjem ebben az évben megkímélt engem ettől a kellemetlen résztől, és mire hazaértem már a megpucolt és felvágott hagymákkal várt - szóval aki nem szeret hagymát pucolni az szerezzen be egy ilyen tündéri párt magának :))))

Ez után forró olajra cukrot dobunk, jó sokat (7-8 evőkanál) és karamellt készítünk. Erre rádobjuk a hagymákat, jól átforgatjuk, majd nyakonöntjük vörösborral, nyomunk bele mézet, sózzuk, borsozzuk és egy kis szójaszószt is teszünk bele még a színe miatt. És ez után főzzük jó sokáig...de tényleg sokáig, több órán át, hiszen itt lekvár készítésről van szó!!!Közben kevergetjük, ellenőrizzük, hogy elég folyadék van e rajta, nehogy leégjen. Ha már olyan lekvár állagú, akkor abbahagyjuk a főzést, persze előtte még kóstolgatjuk és rakunk még bele szükség esetén cukrot és kis sót. Hűtőbe tesszük, de tálalás előtt kicsit megmelegítjük, csak annyira hogy éppen langyos legyen. A pástétom mellé ez tökéletes, ettől igazán különleges lesz ez az étel!

 

 

 

 

 

 

 

 

Gesztenyerolád

3 db gesztenyemassza

1 db 25 dkg-s RAMA

porcukor ízlés szerint

holland kakaópor

rum

tortabevonó csoki

A gesztenyét összegyúrjuk kb 10 dkg margarinnal és egy kis rummal. Ez után bevizezzük a konyhapultunkat, rárakunk fóliát és azt is bevizezzük (ez nagyon fontos lépés, különben esélytelen feltekerni majd a roládot!!!) majd erre rárakjuk a masszánkat, szépen egyenletesen mintha egy tésztát nyújtanánk ki, téglalap alakban elhelyezzük. Kikeverjük a csokikrémet: margarin+sok holland kakaó és ízlés szerinti porcukor és rum. Ezt rákenjük a gesztenyemasszára, és ha nagyon extrát akarunk akkor itt tehetünk bele egy kis rumosmeggyet is. Most jön a nehezebb rész (egyébként egyáltalán nem nehéz, a nedves fóliával sima ügy az egész) fel kell tekerni a tortát. Ha ezzel megvagyunk, és szép roládot kaptunk, akkor készítünk még a tetejére csokibevonatot (felolvasztjuk a csokit vízgőz felett, teszünk bele egy kanál étolajat, és ezzel kenjük meg a tortát). Hűtőbe tesszük, és a vendégeknek tejszínhabbal tálaljuk.

Az egész süti meg van kb. fél óra alatt, nem kell sütni semmit, és biztosan nagyon finom lesz. És ha éppen diétáznánk, ami persze ritkaság így a nagy ünnepi kajálások közepette, akkor ezt könnyen el lehet készíteni diétás verzióban is, cukor nélkül, és diétás-bio gesztenyemasszából.

 

Nos meglehetősen sok, és nagyon tuti családi receptet osztottam most meg Veletek! A fenti három recept 3 generáció terméke: a gesztenyerolád Nagyié, a pástétom Anyué, és a hagymalekvár meg az én újításom. De a baráti társaság visszajelzéseit tekintve egyáltalán nem idejemúltak ezek a fogások, sőt szerintem megéri leporolni ezeket a régi családi recepteket!

Remélem az ünnepek során megcsináltok majd ezekből párat :)

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetgirls.blog.hu/api/trackback/id/tr912519312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aditi 2010.12.21. 00:27:52

szóval én a RÁMA margarint mindenütt átírnám vajra mert a margarinnak mostanában nagyon rossz a PR-ja a triglicelid izéje miatt

Szinyóre 2010.12.21. 09:37:02

ez igaz :) - és sokkal finomabb is a vaj!!!Szóval akkor hajrá vajjal!!!!!
süti beállítások módosítása