Szinyóre 2011.04.05. 10:00

Gnudi

A barátnőimtől még októberben a szülinapomra egy három alkalmas főző sulis bérletet kaptam. Ebből ez idáig kettőt sikerült lelátogatnom, természetesen kedves szerzőtárs barátnőm kíséretében J. Hihetetlen, hogy mennyire tele vannak ezek a sulik – nekünk is inkább nyitni kéne egyet Ágicával, ahelyett hogy itt blogolunk…abból biztosan jobb bevételeink lennének JNa de mi egyenlőre maradunk a blog mellett! Lényeg, hogy az egyik alkalmon, ami a kelet-toszkán finomságok címet viselte, tanultam egy nagyon szuper kis előételt, amit most vasárnap el is készítettem otthonra, a neve: gnudi. Ez egy állagában talán leginkább a magyar túrógombócra hasonlítható (de persze nem édes) finomság. A főző suliban tanultak szerint ezt spenóttal kell készíteni, de mivel vasárnap nem kaptam spenótot a közelünkben lévő hipermarketben, és sem kedvem, sem időm nem volt még több boltot lelátogatni, így úgy döntöttem szezonális leszek, és medvehagymát használok spenót helyett! Nagyon jó volt ezzel is, szóval bátran engedje szabadjára a fantáziáját mindenki, aki ezt a receptet készíti, és használjon nyugodtan akár spenótot, akár medvehagymát, akár bármi mást, amiről úgy érzi, hogy passzol az ételbe, és állagát tekintve a tésztánkon sem módosít nagyot.

 

A recept a következő:

 

Hozzávalók (4 fő részére):

 

Gombóchoz:

- egy zacskó kb. 30-40 dkg friss spenót/medvehagyma

- 25 dkg ricotta sajt, lágyabb fajta

- 10 dkg zsemlemorzsa

- 3-4 gerezd fokhagyma, préselt

- kevés szerecsendió

- só, bors

- olívaolaj

- kevés (kb. 2 ek.) liszt

- 2 ek. parmezán

- 2-3 tojás

Szószhoz – persze ezt is lehet variálgatni, lehet más mártás is, vagy lehet akár csak sima olvasztott vajjal és parmezánnal is enni, ha valakinek nincs kedve szószt főzni, azzal is nagyon finom:
- 15-20 dkg bébiparadicsom

- 1 fokhagyma

- chili

- olivaolaj

- só, bors

- 1-2dl fehér bor

+kevés parmezán reszelve a tálaláshoz

 

Elkészítés:

Jól átmossuk a spenótot, majd kissé megpároljuk jó sok fokhagymával, hogy jól összeessen (én a medvehagymával hasonlóképpen jártam el). Ha kész lehűtjük, majd összekeverjük a többi hozzávalóval: ricotta, parmezán, zsemlemorzsa, fokhagyma, liszt, tojások (ez fogja összetartani) – illetve fűszerezzük. Formálható állagot kell, hogy kapjunk! Miközben összeállítjuk a masszát egy nagy lábosban tegyünk föl vizet forrni, mert ebben lesznek majd kifőzve a kis gnudik. Ha felforrt a vizünk, akkor vegyünk elő két evőkanalat, és ezekkel hosszúkás alakú gombócokat készítünk, úgy, hogy egy kisebb adagot felveszünk az egyik kanállal, majd a másikkal kagyló szerűen magunk felé húzva formázunk, majd megint a másik kanállal… ezt eléggé nehéz így leírni, teszek fel fényképet erről, de talán még jobb lett volna, ha videót csináltam volna és azt tenném fel! Sebaj, biztos vagyok benne, ha nem is jön össze ez az alak, akkor is finom lesz az étel, ez csak egy kis extra, pont olyasmi, ami miatt jó elmenni néha ilyen főzősulis progikra. A képek, remélem azért segítenek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A gombócokat a forró, sós vízben tesszük, és addig főzzük, amíg fel nem jönnek a víz tetejére, és utána még kb. 1 percig hagyjuk őket. Akkor jó a tészta állaga, ha nem esik szét (ehhez próbafőzhetünk egy gombócot).

A szószhoz csak éppen átdinszteljük a paradicsomot kb. 10 perc alatt a fűszerekkel, és a borral.

A gnudigombócokat a szósszal és kevés parmezánnal tálaljuk – én a tálalásnál javaslom, hogy ne a gombócokat öntsük nyakon a paradicsomos szósszal, hanem tegyünk egy kis szószt a tányérba, majd abba ültessük bele a gnudikat, és ezt szórjuk meg parmezánnal. Nagyon finom ízletes étel, gyönyörű szín kavalkádosan tálalható, és gyorsan elkészíthető – szóval annak aki szereti az olaszos ízeket nagyon ajánlom! 

 

  

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetgirls.blog.hu/api/trackback/id/tr502801138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aditi 2011.04.11. 22:52:08

egyszerűen gyönyörű a fotó
süti beállítások módosítása