Szinyóre 2010.12.09. 13:51

Hétfőn jöttünk haza Hamburgból, és még este Pityó kitalálta, hogy főzzek neki egy indiai chicken curry masala-t, basmati rizzsel, naannal és persze menta szósszal. Szóval, bár hulla fáradt voltam, de egy ilyen felkérésnek nem szoktam nemet mondani, úgyhogy gyorsan meg is főztem - és szokás szerint nagy sikert aratott. Ez egy praktikus kis recept, ezt szoktam főzni a szülinapi bulikra is, mivel mindenki imádja, nagyon különleges, és ugyanakkor egyszerű és gyorsan elkészíthető és nagy adagban is könnyen megfőzhető. Egyedüli macerás rész a naan (indiai kenyér) sütése - de megéri küzdeni vele, mert ezzel az igazi a menü :)

A recept a következő:

Csirke curry tikka masala (4-5 főre)

 Hozzávalók:

1-1,5 kg csirke

4-5 fej hagyma

3 gerezd fokhagyma

sárga, vörös, és zöld curry (beszerzési hely: Culinaris pl.)

5 db paradicsom

1-2 paradicsom konzerv

1-2 doboz kókusztej

friss gyömbér

friss koriander

1 lime

TIKKA MASALA fűszerkeverék paszta

 

Recept:

  Csirkét és hagymát felaprítod, csirkét besózod és curryvel (sárga) beszórod

Hagymát kevés olajon megfuttatod, majd rádobod a csirkét – megpirítod a csirkét

Ha megpirult a hús, rádobod a felkockázott paradicsomot, illetve a paradicsom konzerveket (lustábbak csak konzervet), rányomod a fokhagymát

Rányomsz a zöld és vörös curry pasztából egy-két jó evőkanálnyit (vigyázat mert csípős)

Ráöntöd a kókusztejet

Belereszeled a friss gyömbért, és esetleg kockákat is raksz bele

Beleaprítod a friss koriandert

 Raksz bele kb. egy kanálnyi szintén Culinárisban kapható MASALA fűszerkeverék pasztát

Rányomod egy lime (ha nincs a citrom is megteszi) levét

Kb ennyi a lényeg, a fűszerekből persze kóstolgatás után még szükség szerint tenni kell bele, illetve a kókusztejből és a paradicsomból is, ugyanis ezek adják a szaftot.

 

KÖRET:

      Basmati rizs

NAAN – indiai kenyér

 

Hozzávalók: 500 g liszt, 2 tk só, 7 g szárított élesztő, 3 ek olíva olaj, 3 dl víz

Elkészítés:

 Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet a sóval, az élesztővel és az olajjal, majd fokozatosan adjunk hozzá annyi vizet, hogy puha, de nem nedves, ragadós tésztát kapjunk. Jól gyúrjuk össze, majd tegyük egy kevés olajjal bekent tálba, fedjük le és hagyjuk 1 órát állni, hogy 2-szeresére keljen. 

Ezt szedjük kb. 8-10 egyenlő részre, majd egy előre kikevert koriander+fokhagyma+olaj trutyiból jól nyomkodjunk bele a tésztába, majd kézzel vagy ha így nem megy egy nyújtófával formázzuk a darabokat kb. 1 cm vastagságú és 15 cm átmérőjű körré. Hevítsünk fel egy serpenyőt közepes hőfokra és szárazon, olaj nélkül süssük meg benne a lepényeket, míg megbarnulnak (kb.3- 5 perc összesen).Én itt sütés közben szoktam még egy kicsit megkenni fokhagymás olajjal őket illetve aki azt szereti sajtot nyomni, szórni rájuk…nagyon tuti!!!

Ezt hagyományosan tandorban készítik el, de mivel ilyesmim még nincs otthon, és gondolom a legtöbbetekről ugyane elmondható, megteszi a serpenyő is!

 

MÁRTOGATÓK:

1.     Mentás lime szósz : joghurtba bele sok menta, lime leve és reszelt héja

2.     Mango chutney: vagy készen a culinarisból – vagy én a múltkor barackból főztem hasonlót, úgy mint egy lekvárt csak kis curryt és chilit tettem bele

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elsőre ha végigolvassátok úgy tűnhet mennyi miden kell ehhez, és milyen drága étel is ez - de ez nem így van! A curryket, illetve a tikka masala szószt egyszer kell csak megvenni, és akkor az kitart kb 8-10 alkalomra, hiszen mindig csak 1-2 evőkanálnyit kell használni belőle. A többi összetevő meg nem olyan extra, illetve drága - a kókusztejet is már szinte minden nagyobb üzletben meg lehet kapni...szóval egyszer kell csak elmenni és feltankolni ezekből a speciális fűszer pasztákból, és utána már ha bármikor eszünkbe jutna, hogy együnk egy jó indiait, akkor csak beugrunk egy sima üzletbe és bevásárolunk, és készülhet is a különleges vacsora!Ja, és a legjobbat még nem is mondtam, kb fél óra alatt kész van az egész...jó persze a naannak kell több idő, hogy megkeljen, de a tényleges munka vele kb fél óra! 

Hétvégén tartjuk majd a szokásos évi karácsonyi vacsorát a baráti csapatunknak...én pástétomot fogok főzni és hagymalekvárt (ami már - már hagyomány), Ágica meg kacsát süt. Ja és még valószínű csinálok egy gesztenye roládot is, ami a Nagyi találmánya, és ami iszonyú finom...szóval ha kíváncsiak vagytok ezekre a receptekre, akkor jövő héten biztosan megtaláljátok majd őket itt a blogon!

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetgirls.blog.hu/api/trackback/id/tr782504326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aditi 2010.12.21. 00:04:17

mi az hogy szeretnék avatart a hozzászólásaim mellé? Az Aditi nem elég avatár ezeknek? A legtökéletesebb hindu avatárok egyike az ősanya az első. Vagy vegyük pl Eszter Szinyórét aki Parvati földi avatárja ki Síva felesége.
Na szóval ha én megjövök Hamburgból és hulla fáradt vagyok, simán ellenállok egy ilyen kérésnek, hogy főzzek egy kis chiken curry masalát basmati rizzsel nannal és persze menta szósszal. Simán.

aditi 2010.12.22. 23:42:54

Olyan édes ez a könyv: Shoba Narayan: Monszunnapló (hogyan mentem férjhez Indiában?)
Teli van receptekkel ugy mint ahogy a Napsütötte Toszkána c könyvben kezdték ezt az irói stilust. Most azzal szórakozok, hogy a neten csekkolom a recepteket és ha találok vmi kedvemrevalót, elkészítem ha már ugyis dugig leszünka a karácsonyi magyarossal és megesszük veletek. Ugy értem majd jövőre:)
süti beállítások módosítása