Szinyóre 2011.02.09. 11:35

Lasagne

Ezen a héten még nem főztem semmit sem. Vasárnap voltunk Anyuéknál ebédelni, és olyan jól elláttak minket mindenféle finomsággal, hogy még ma is azt ebédeljük. Viszont nem akartam nagyon elmaradni a blog írással, és pont a multkorjában készítettem el ezt a lasagne receptet, amit már annyi baráti összejövetelre megcsináltam, és ami mindig nagy sikert aratott, hogy gondoltam, akkor most megosztom ezt Veletek.

A recept jól bevált, és könnyen elkészíthető, és lekövethető – ezt tapasztalatból mondom, mivel Kinga barátnőm is remekelt már vele, szóval hajrá! Különösen ajánlom egy 6-8 fős vendégséghez, mivel előre össze lehet rakni, ugyanakkor frissen megsüthetjük, és még gőzölgő forró ételt tehetünk barátaink elé anélkül, hogy a vendégség ideje alatt a konyhában kellene töltenünk a drága időnket.

Mellé hagymás paradicsomsalátát ajánlok, mi ezzel szeretjük!

 Hozzávalók:

 1 csomag lasagne tésztalap

 

 A raguhoz:

·           60 dkg darált hús (marha+sertés)

·           2 hagyma

·           2-3 db sárgarépa

·           2 konzerv darabolt paradicsom (vagy 4-5 friss paradicsom, vagy mindkettő)

·           1 paradicsompüré

·           ketchup

·           olaj

·          

·           bors

·           oregánó

·           ízlés szerint fokhagyma

·           reszelt parmezán sajt

·           2 db mozzarella

·           1 bolognai fix por

 

 A besamelhez:

·          10 dkg vaj

·          10 dkg liszt

·           kb. 7 dl tej

·          

·           szerecsendió

 

 Elkészítés:

 

A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk. A répát is megtisztítjuk, lereszeljük.

Kevés olajon átfuttatjuk a hagymát, majd rádobjuk a répát is – kicsit pároljuk, majd jöhet a darált hús. Ezt kissé megpirítjuk, és utána hozzáadjuk a fokhagymánkat (ezt szeletekbe, is beletehetjük, vagy bele is nyomhatjuk) , majd paradicsomkonzervet, és a paradicsomokat és kis vizet öntve hozzá (attól függően, hogy mennyire leves a paradicsomunk) puhára pároljuk. Víz helyett használhatunk húslevest is, így még jobb ízeket kapunk. A szószunkat sózzuk, borsozzuk, és teszünk bele jó sok oregánót, ha van otthon, akkor esetleg friss bazsalikomot. Nyomhatunk bele egy kis ketchupot is, ettől kissé édeskés lesz, illetve aki szereti a csípőset az tegyen bele egy kis chili port – ez nagyon jól megbolondítja! Szórjuk a szószba egy kevés reszelt parmezánt is, hogy ennek a finom sajtnak az íze átjárja majd az egész lasagnénkat. Összeforraljuk az egészet, hogy megpuhuljon a hús és már készen is vagyunk a raguval. A bolognai fix nevű port nem muszáj felhasználnunk, igazából ez ahhoz jó, ha nem lett tökéletes a ragu állaga. A lényeg ugyanis, hogy ne legyen száraz a ragu, de ugyanakkor ne is legyen vizes. Akkor jó az állaga, ha sűrű, szaftos az egész! Ha ezt nem sikerült volna elérnünk, akkor a bolognai fix segítségével korrigálhatunk, mert ez a vizes szaftból tökéletes sűrű szószt varázsol, és ráadásul még extra fűszereket is tartalmaz, ezért jobb, mintha liszttel kezdenénk el sűrítgetni.

 

A besamel elkészítéséhez a vajat felolvasztjuk, majd kis adagokban, folyamatosan hozzáadjuk a lisztet, ezt kicsit átpörgetjük a vajon, majd jöhet a tej. Folyamatosan keverjük, nehogy csomós legyen (amíg a tejet öntjük hozzá esetleg húzzuk félre a tűzről, vagy tegyük nagyon kis lángra, és úgy nem ugrik össze csomókba). Állandó kevergetés mellett kis lángon addig főzzük, amíg  teljesen csomómentes, sűrű szósz keletkezik. Ha szükséges használjunk több vagy kevesebb tejet, ezt úgyis látni kell, hogy éppen mennyit vesz fel, és mennyivel lehet elérni a megfelelő állagot. Ezt sózzuk ízlés szerint és tegyünk bele kis szerecsendiót.

 

Egy tűzálló edényt kenjünk ki vajjal, majd első tészta lapok alá egy kis besamel mártást is tegyünk, és csak ebbe a szószos alapba helyezzük bele az első meg nem főzött tésztalapokat. Erre jöhet a bolognai ragu, majd reszeljünk rá parmezánt az íze miatt, és mozarellát az állaga miatt (ettől lesz olyan hihetetlenül nyúlós és finom a lasagne). Majd megint jöhet egy kis besamel, egy réteg tészta, még egy kis besamel, a bolognai ragu és a sajtok. Mindezt megismételjük 3-4-szer, vagy akár többször is, amíg fér az edénybe, és amíg el nem fogynak a hozzávalók.  A felső tésztaréteget alaposan beterítjük a maradék besamellel (ez fontos, különben száraz lesz a felső réteg, és összeugrik a tészta, ha nem eléggé szaftos). Vajdarabkákat teszünk a tetejére, és vastagon megszórjuk reszelt parmezán sajttal. Egy paradicsomot felkarikázunk és a szeleteket szintén a tetejére tesszük, úgy hogy majd minden adagra jusson egy-egy paradicsom is – ez igazán feldobja majd a lasagnét!

 

Előmelegített sütőben 180-200 fokon kb. 45 percig sütjük, amíg a sajt ropogós nem lesz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetgirls.blog.hu/api/trackback/id/tr702648849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása