Szinyóre 2011.02.14. 13:24

Fondü

A péntek esténket kettesben töltöttük otthon, és egy kis töprengés után rájöttem, hogy ere az estére egy kis fondüzés lenne a legmegfelelőbb. Valami olyat akartam, ami nem csak egyszerűen egy olyan étel, amit elkészítek, és utána egy perc alatt belapátoljuk, és annyi…hanem valami olyat, ami mellett hosszasabban el lehet üldögélni, és beszélgetni, és közben csipegetni! A fondü erre tökéletes! Nagyon jó kettesben is, de ajánlom 4-6 fős vendégséghez is, a lényeg hogy ott ülhetünk egy asztal körül falatozgatva, és jókat beszélgetve – és a háziasszonynak sem kell folyton felugrálnia, hiszen helyben készül el az étel J

Gondolkodtunk, hogy sajtfondüt csinálunk, de végül mégis a hús mellett maradtunk, mi ezt jobban szeretjük, mert ez jobban variálható, sokkal több ízt kóstolhatunk vele.

Igaz, ami igaz – ehhez a mulatsághoz be kell szereznünk egy fondü készletet, de ha nem akarjuk megvenni, akkor biztosan akad olyan az ismeretségi körben, akitől kölcsön lehet kérni.

1.       1. A húsok: csirkemellet, és borjúbélszínt sütöttünk pénteken, mindkettő nagyon finom volt, és mindkettő ideális a fondühöz, mivel gyorsan megpuhulnak, és nem kell sok idő ahhoz, hogy átsüljenek.

Mennyiség: 2-3 szelet bélszín, egy fél csirkemell

Kockázzuk fel a húst, akkorára kb. mintha pörkölt lenne belőle…

Én előre bepácoltam kicsit őket, hogy még finomabbá tegyem (2-3 órát hagyjuk állni):

-          borjúra: mustáros, worchester szószos, borsos pácot tettem + egy kis húspuhítót (mert annál nincs idegesítőbb, ha kemény, rágós husikat kell enni)

-          csirkére: só, bors, fokhagyma, és egy kis joghurt

A kisütésükhöz szükségünk lesz majd 1 liter olajra is, amit majd beleöntünk a fondüs edényünkben, és ami alatt majd begyújtunk az asztalon, ha kezdődik a lakoma!

2.       2. Mártások: szerintem ez a lelke a hús-fondüzésnek, és ezért is szeretjük mi ezt annyira. Ahogy drága férjem mondta: „Egy-egy falat hús minden mártással olyan, mintha egy külön-külön főételet kóstolnánk meg a világ legkülönbözőbb tájairól…” .

A mártásoknak tényleg csak a képzeltünk szab határt, meg a türelmünk, mert ez a legmacerásabb része az egész vacsora előkészítésének – persze lehet segítségül hívni bolti szószokat is, de azért egy két házi mártás kihagyhatatlan!

Én ezeket csináltam péntekre:

-          fokhagymás majonéz: na ez aztán nem bonyolult, nyomjuk fokhagymát egy kevés majonézbe, és kész is J - nagyon finom, és nagyon egyszerű

-          currys – chilis  szilva chutney: na ez azért már nagyobb hozzáértést igényel, de megéri – mi ezt szavaztuk meg nyertesnek a pénteki felhozatalból – igazi indiai élményeket okozott J

Tegyünk fel főni egy kis kész szilvalekvárt, ebbe kockázzunk aszalt szilvát, reszeljünk bele egy kisebb darab gyömbért, 1-2 gerezd fokhagymát, tegyünk bele ízlés szerint chilit, curry port, esetleg egy kis zöld curryt, egy kevés szójaszószt. Hígítsuk vízzel, nehogy odaégjen, és főzzünk belőle egy sűrű mártást.

-          mogyorós gorgonzola mártás: pörköljük meg a mogyorót, majd daráljuk le. Villával törjük át a gorgonzolát egy kis tejföllel, és ebbe keverjük bele a mogyorót is A gorgonzola mennyiségével csak óvatosan, inkább apránként tegyük bele, nehogy túlságosan intenzív legyen a szósz íze.

-          kínai édes-csípős hagyma-mártás: 2-3 db hagymát hámozzunk meg, majd vágjuk 4 felé. Ezt tegyük serpenyőbe, majd kevés olajon pörgessük meg. Erre tegyünk pár darab hámozott paradicsomot, vagy konzervet, nyomjunk rá ketchupot, és öntsünk bele kb. 1 dl sherryt. Ezt pároljuk össze jó alaposan, amíg a hagyma egészen meg nem puhul, és ízlés szerint tegyünk bele tabasco szószt, illetve chilit és persze egy kis sót.

-          zöldfűszeres mártás: újhagyma zöldjét, petrezselymet, bazsalikomot vágjunk össze apóra, és ezt keverjük össze tejföllel. Esetleg tehetünk bele egy kevés zöldfűszeres krémsajtot, vajkrémet is – ettől még krémesebb szószt kapunk.

-          barbeque mártás

Még néhány ötlet:

-          zöldbors mártás: zöldborsból, kevés mustárból, és tejszínből készítjük, ezeket serpenyőben összeforraljuk

-          mustármártás

-          sajtmártás

3.       3. Köretnek, mert persze azt sose feledjük, hogy a férfiaknak mindig kell köret is – legalábbis nálunk ez a helyzet J - héjában megfőztem 5-6 szem krumplit, majd négybe vágtam őket, és tepsibe tettem, sóztam+borsoztam és kevés vajat csipegettem a tetejére, majd 220 fokon addig sütöttem, amíg szép ropogós nem lett. Máskor szoktam ezt a héjában főtt krumplit olajban is sütni, az lesz az igazi főtt-sült steak burgonya, de ha a tepsis megoldást választjuk, akkor sok macerától óvjuk meg magunkat, hiszen egyszerre egyben kész lesz a köret anélkül, hogy rengeteg olajat kellene megenni/és feltakarítani magunk után.

 4.       Egy egyszerű olajos balzsamecetes salátát is adhatunk mellé – annak, aki inkább ezt enné a krumpli helyett a husikhoz.

Miután mindent előkészítettünk, mert ebben az ételben ez a jó, hogy minden előre előkészíthető – nincs más dolgunk, mint begyújtani az olajos fondü edény alatt, és megvárni, amíg felforrósodik az, és utána már szúrhatjuk is a husikat a fondü villákra, és kezdhetjük a lakomát!

Mi egy üveg Bodri Rozi rosét ittunk mellé, és egy nagyon szép, romantikus, falatozós-beszélgetős estét töltöttünk együtt! Szóval, akinek még nincs ötlete Valentin napra, az szerintem lepje meg a szerelmét egy ilyen csodás vacsorával :)

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetgirls.blog.hu/api/trackback/id/tr242660421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aditi 2011.02.14. 22:27:09

Eszterke! De hogy lehet így fogyókúrázni! Én meg csinálom nektek a vacak halakat ti meg belerántotok otthon!
Na jó akkor jövö vasárnap töltöttkáposzta rendesen bebugyolálva és tiramisu!

Defni 2011.02.18. 11:30:49

Hú de éhes lettem!
süti beállítások módosítása