Még nem volt érkezésem leírni a szilveszteri kreálmányunkat.

Egész lapockát vettünk, mert úgy volt, hogy vendégek jönnek hozzánk. Végül úgy alakult, hogy magunknak készítettük el, így levágtunk egy jó darabot belőle, a maradékot pedig lefagyasztottuk. Így kevesebb ideig sütöttük az egyes "részfeladatoknál", de a receptben úgy írom le, ahogy az egy kb. 2 kilós lapockánál lenne.

Az ötlet onnan jött, hogy láttam Jamie Oliver egyik "Spórolós ötletek" című adását, ahol egy újfajta megoldást javasolt csülök sütésre. Ebben az esetben ugyanis nem fólia alatt kell alacsony lángon sütni sokáig, majd hirtelen megkapatni a végén, hanem tulajdonképpen a fordítottjaként. Az eredmény pedig egész más: omlós és szaftos hús, isteni piros ropogós bőr. Azt hiszem nyugodtan kijelenthetem, hogy életem talán legjobb csülök sültje volt (leszámítva talán a Kispiac Bistro-ban kóstoltat.. hát az is isteni volt).

Hozzávalók:

- 2 kg egész bőrös lapocka

- 3 fej vörös hagyma

- 4 egész alma

-  2 tk őrölt római kömény

-  5-7 babérlevél

- 1 ek olivaolaj

- só, bors ízlés szerint

Körethez:

- 30 dkg krumpli

- 30 dkg sárgarépa

- 2 evőkanál vaj

- 1 deci tej

- szerecsendió, só, bors

 

A lapockát minden oldalán be kell dörzsölni bátran só, bors, őrölt kömény és egy kis olívaolaj keverékével. Ezt ráhelyezni egy tepsire, mellészórni a babérlevelet és előmelegített sütőbe 220 fokra betenni lefedetlenül kb másfél órára. Ez alatt a külseje gyönyörű kérget kap, a bőre már itt ropogóssá válik, és a további sütés során ez a kérek egyfajta védelmet képez a húsnak, így válik olyan szaftossá. Tehát másfél óra után kivesszük a sütőből, és kiemeljük a tepsiből a húst. Ha túl sok zsírja lett, öntsük le, azt még később felhasználhatjuk. Nagyon vékony réteg zsírt hagyjunk csak a tepsi alján. A megpucolt vöröshagymákat vágjuk négybe, hempergessük meg a zsírba, majd helyezzük vissza rá a lapockát. Közben a sütőt vegyük le 130 fokra, és így tegyük vissza további két órára. Eután vegyük ki és helyezzük bele az egész, megmosott almákat, majd újra vissza további másfél órára.

Tudom, hogy elég sok idő, de így valóban egész más íze lesz, nagyon ajánlom.

Ha kész, az almákat helyezzük át egy másik tálba, nyomkodjuk össze és könnyedén távolítsuk el közben a magházat. Így kész is az almapüré, nem kell hozzá semmi, hiszen a hús és a fűszerek már megtették hatásukat.

A hagyma édeskéssé karamelizálódott ezidő alatt, így ez is tökéletes kiegészítő köretként szolgálható fel.

Kínálható mellé bármilyen sült vagy párolt zöldség, leginkább brokkoli, zöldbab, sült répa, esetleg sütőtök. Én azonban most répás burgonyapürét csináltam hozzá. A megadott alapanyagokat összekeverve, szétnyomkodva, némi hús zsírral megbolondítva máris tálalható volt.

Isteni szilveszteri fogás lett belőle, reméljük, szerencsét is hoz majd :)

szilveszteri lapocka2.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetgirls.blog.hu/api/trackback/id/tr775743472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása